Гастрономскиот портал Taste Atlas го вклучи традиционалниот босански специјалитет – чимбур во својата листа на најдобри јадења со јајца.
Кога станува збор за јадењата со јајца, конкуренцијата е доста жестока, а првото место на списокот „Атлас за вкус“ му припадна на филипинскиот омлет со модар патлиџан (Тортанг Талонг), додека босанскиот чимбур ја презеде најдобрата позиција од Балканот (92. место од 182 јадења).
Дали сте слушнале за чимбур? Едноставно, брзо и вкусно, јадење кое се нарекува и врвен босански специјалитет, чимбурот е традиционално јадење со јајца со кое Зеница го слави првиот пролетен ден на Чимбуријада.
Постојат неколку верзии на чимбур, а најпопуларна е чимбурот со месо, за кој магазинот City има рецепт.
Рецепт за чимбур со месо
Состојки:
400 гр мелено месо (често се користи говедско и јагнешко месо)
2 глави црвен кромид – ситно сецкани
2 чешниња лук – ситно сецкани
Парче црвена, жолта и зелена пиперка – исечкана на коцки
Масло и малку путер
сол, бибер, сладок црвен пипер
3-4 јајца
2 лажици ситно сечкан магдонос (по избор)
Подготовка:
На загреано масло и путер пропржете го кромидот (ако сакате да го извлечете тој прекрасен вкус, ставете прстофат шеќер додека го динстате). Додадете пиперка и лук.
На крајот додадете мелено месо и лесно динстајте со зеленчук.
Додадете малку топла вода и кога месото е готово зачинете, добро измешајте и направете вдлабнатини во месото. Во секоја шуплина ставете по едно јајце да се пече (јајце на око).
Се става во рерна (загреана на 180 степени) и се остава кратко да се пече (додека не се фати мембраната над јајцето).
Пред сервирање, можете да стопите малку путер со мала лажица мелена пиперка и да ја прелиете врз чимбурот. По желба, садот посипете го со сечкан магдонос.
Готовото јадење послужете го, по можност со домашен леб и јогурт.
Чимбуријада
Чимбуријадата е обичај стар неколку стотини години, а започнува со станување рано наутро или во пролетна зори (или во зората), при што се оди на собир покрај реката каде што чимбур, јадење се подготвува од изматени јајца, лушпа и кромид. Чимбурот се пече во големи садови кои можат да содржат повеќе од сто јајца.
Настанот е многу популарен меѓу Зеничани, па на овој фестивал најчесто доаѓаат оние кои веќе не живеат таму (дури и од странство).