Е портал

Рецепт за супа за која на Сардинија тврдат дека живеат подолго од 100 години

Заедно со Окинава, Икарија, Никоја и градот Лома Линда, италијанскиот остров Сардинија се нарекува сина зона.

Сините зони се места каде живеат голем процент на луѓе над 100 години, но и групи на луѓе кои остареле без типични здравствени проблеми.

Авторот Ден Бетнер интервјуираше бројни семејства на Сардинија кои живееле до 100 години, а кои тврдат дека нивната долговечност се должи на ручекот што го јадат секој ден. Поточно, секој ден јадат минестроне супа со парче квасен леб и чаша црвено вино.

Минестрон е густа италијанска супа направена од голем број различен зеленчук, која вклучува многу хранливи материи – од влакна, минерали, витамини до фитохемикалии.

Зеленчукот е прилагоден на сезоната, но секоја чинија мора да има барем малку мешункаст зеленчук и мала тестенина од брашно од гриз (гриз) наречено фрегула, кое е многу популарно на Сардинија.

Состојки за супа од Сардинија минестрон:

  • 800 гр сечкани домати,
  • 150 гр мали тестенини,
  • 120 гр сечкани алги,
  • 100 гр сув обоен грав,
  • 100 гр сув грав,
  • 70 гр сув наут,
  • 60 гр рендано пекорино сирење,
  • 3 компири,
  • 2 стебленца целер,
  • 2 моркови,
  • 2-3 чешниња лук,
  • 1 кромид,
    -маслиново масло,
  • сол и бибер по желба,
  • свеж босилек,
  • свеж магдонос

Подготовка:

  1. Потопете грав, грав и наут во обична вода околу осум часа или ноќта пред да го подготвите садот. Гравот исцедете го и оставете го на страна.
  2. Во поголемо тенџере загрејте малку масло, па во него издинстајте ги кромидот, морковот и целерот. Варете сè заедно пет до осум минути додека не омекне.
  3. Додадете го сечканиот лук, промешајте и сè заедно динстајте уште половина минута.
  4. Додадете сечкани домати, компири, магдонос, магдонос и босилек.
  5. Додадете боранија, грав и наут.
  6. Сите состојки се преливаат со вода – се додаваат 1,5 до два литра вода. Сите состојки треба да бидат под вода.
  7. Кога супата ќе зоврие, намалете ја температурата и сè заедно гответе околу час и половина, односно додека боранијата, гравот и леблебијата целосно не се сварат.
  8. Додадете повеќе вода за време на готвењето и доколку е потребно.
  9. Кон крајот на готвењето додадете ги малите тестенини и продолжете да готвите сè уште 10 минути.
  10. Зачинете со сол и бибер по желба.
  11. Послужете ја супата со една лажичка маслиново масло и малку рендано пекорино сирење.

Други вести

Посни лазањи идеални за Бадниковата трпеза

Е портал

Празничната трпеза не може без нив: Еве за што сè се корисни сувите смокви

Е портал

Користите алуминиумска фолија? Овие намирници никогаш не ги пакувајте во неа!

Е портал