Иако алуминиумската фолија која често се користи генерално е безбедна за употреба на температури до 200 степени, експертите предупредуваат дека повисоката температура може да предизвика проблеми.
Високите температури, особено со кисели намирници како што се доматите, цитрусите или оцетот, можат да доведат до тоа алуминиумот да премине во храната.
Во повеќето случаи станува збор за мали дози, но кога алуминиумската фолија на овој начин се внесува во организмот со текот на времето, може да се појават потенцијални здравствени проблеми, како што се невродегенеративни болести.
За да го намалите преносот, избегнувајте подготвување или чување на кисели или солени намирници во фолија подолг временски период, бидејќи тоа може да предизвика метален вкус. Во суштина, ако храната не е премногу солена или кисела, експертите потврдуваат дека употребата на фолија е безбедна.
Кога печете колачиња на тава обложена со алуминиумска фолија, многу мал дел од алуминиумот преминува во храната бидејќи храната е сува и не останува во контакт со фолијата долго. Алуминиумот исто така може да се најде во козметика, лекови, антиперспиранти и вода за пиење.
Дури и со обиди да се избегне внесот на алуминиумска фолија, тоа е потешко отколку што мислите, бидејќи многумина ја внесуваат во организмот без да се свесни за тоа. За среќа, алуминиумот обично брзо го напушта вашиот организам преку мокрење и празнење на цревата.
Ризикот од подготвување храна со алуминиумска фолија е мал, со само околу четири проценти од нашиот внес на алуминиум кој доаѓа од предмети како што се прибор за јадење, решетки за скара или фолија.