Е портал

Празничната трпеза не може без нив: Еве за што сè се корисни сувите смокви

Смоквата ја нарекуваме и рајско овошје на Медитеранот, бидејќи е еден од ретките плодови кој не ги губи нутритивните својства со сушењето и останатите преработки.

Сувите смокви се вистиска суперхрана

Сувите смокви навистина се суперхрана, бидејќи содржат широк спектар на хранливи материи, вклучувајќи висок ниво на протеини, јаглехидрати, калциум, витамин К, калиум, железо и магнезиум. Што се однесува до диететските влакна, сувите смокви имаат поголема содржина од кое било друго овошје.

Тие имаат и заштитни својства благодарение на богатството со витамини и минерали. Тие исто така се многу ефикасни против кардиоваскуларни болести, нарушувања на дигестивниот систем и проблеми со кожата.

Сувите смокви, исто така, содржат повеќе калциум од кое било друго суво овошје. Во 100 грама суви смокви се содржи дури 16% од препорачаната дневна доза на овој минерал.

Здравствени придобивки од сувите смокви:

  • Го зајакнуваат имунолошкиот систем со своите антиоксидантски својства
  • Обезбедуваат стабилизација на крвниот притисок
  • Го забрзуваат празнењето на цревата и го елиминираат запекот
  • Ја зголемуваат ситоста поради високата содржина на влакна и помагаат при губење на тежината
  • Го поддржуваат и штитат здравјето на коските, бидејќи се полни со калциум
  • Корисни се и против остеопороза, што е важно во подоцнежните години и периодите на менопауза
  • Го намалуваат ризикот од рак на дебелото црево кога се консумираат редовно и умерено, а благодарение на антиоксидансот фенол, помагаат во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања и разни видови рак
  • Влакната во смоквите го чистат дигестивниот тракт од вишокот холестерол и го носат до цревата
  • Го зголемуваат расположението бидејќи содржат витамин Б6, кој е одговорен за производство на серотонин

Препорачливо е сувите смокви да се јадат во одредено време од денот – за појадок или како ужинка.

Дневната количина на смокви што треба да се консумира според препораките на нутриционистите е помеѓу две и четири.

Други вести

Посни лазањи идеални за Бадниковата трпеза

Е портал

Користите алуминиумска фолија? Овие намирници никогаш не ги пакувајте во неа!

Е портал

Мус од бело чоколадо со маслиново масло

Е портал