Заедно со Окинава, Икарија, Никоја и градот Лома Линда, италијанскиот остров Сардинија се нарекува сина зона.
Сините зони се места каде живеат голем процент на луѓе над 100 години, но и групи на луѓе кои остареле без типични здравствени проблеми.
Авторот Ден Бетнер интервјуираше бројни семејства на Сардинија кои живееле до 100 години, а кои тврдат дека нивната долговечност се должи на ручекот што го јадат секој ден. Поточно, секој ден јадат минестроне супа со парче квасен леб и чаша црвено вино.
Минестрон е густа италијанска супа направена од голем број различен зеленчук, која вклучува многу хранливи материи – од влакна, минерали, витамини до фитохемикалии.
Зеленчукот е прилагоден на сезоната, но секоја чинија мора да има барем малку мешункаст зеленчук и мала тестенина од брашно од гриз (гриз) наречено фрегула, кое е многу популарно на Сардинија.
Состојки за супа од Сардинија минестрон:
- 800 гр сечкани домати,
- 150 гр мали тестенини,
- 120 гр сечкани алги,
- 100 гр сув обоен грав,
- 100 гр сув грав,
- 70 гр сув наут,
- 60 гр рендано пекорино сирење,
- 3 компири,
- 2 стебленца целер,
- 2 моркови,
- 2-3 чешниња лук,
- 1 кромид,
-маслиново масло, - сол и бибер по желба,
- свеж босилек,
- свеж магдонос
Подготовка:
- Потопете грав, грав и наут во обична вода околу осум часа или ноќта пред да го подготвите садот. Гравот исцедете го и оставете го на страна.
- Во поголемо тенџере загрејте малку масло, па во него издинстајте ги кромидот, морковот и целерот. Варете сè заедно пет до осум минути додека не омекне.
- Додадете го сечканиот лук, промешајте и сè заедно динстајте уште половина минута.
- Додадете сечкани домати, компири, магдонос, магдонос и босилек.
- Додадете боранија, грав и наут.
- Сите состојки се преливаат со вода – се додаваат 1,5 до два литра вода. Сите состојки треба да бидат под вода.
- Кога супата ќе зоврие, намалете ја температурата и сè заедно гответе околу час и половина, односно додека боранијата, гравот и леблебијата целосно не се сварат.
- Додадете повеќе вода за време на готвењето и доколку е потребно.
- Кон крајот на готвењето додадете ги малите тестенини и продолжете да готвите сè уште 10 минути.
- Зачинете со сол и бибер по желба.
- Послужете ја супата со една лажичка маслиново масло и малку рендано пекорино сирење.