Послужете топло со грчки јогурт и малку сезонска салата
Состојки:
- Две големи тиквички (300 гр.)
- 200 гр мелено месо
- 1 главица кромид
- 1 јајце
- 1 дл млеко
- 50 гр кисела павлака
- 100 гр брашно
- 1 кафена лажичка пиперка
- 1 лажица свеж магдонос
- 1 лажичка свеж копар
Подготовка:
Исечете ги тиквичките. Потопете ги во брашно, па во јајца и пржете во длабока маст. На ситно сечканиот кромид пропржете го месото и зачинете го со пиперка, посолете, бибер и магдонос. Во огноотпорен сад наредете ред тиквички, ред месо. Истурете ја кралската смеса (мешано јајце, млеко и павлака) во која додадовме копар и сето тоа убаво печете го во рерна околу 20 минути. Киселото млеко одлично оди со овој ручек.