Е портал

Кафеава маст: Како клетките создаваат топлина со согорување на калории

Специјалните масни клетки познати како кафени адипоцити помагаат во одржувањето на телесната температура преку претворање на хранливи материи богати со калории во топлина. Ова штити од вишок килограми и метаболички нарушувања. Меѓународен тим на истражувачи предводен од професорот Александар Бартелт од Институтот за кардиоваскуларна превенција (IPEK) дешифрира нов механизам кој го зголемува дишењето и метаболичката активност на кафените масни клетки. Истражувачите се надеваат дека ова откритие ќе доведе до нови пристапи за користење на кафеавите масти против метаболички болести. Нивните резултати неодамна беа објавени во The EMBO Journal.

Кафеавите адипоцити ги напаѓаат резервите на маснотии

Активирањето на клетките кои согоруваат маснотии ги тера луѓето да изгубат тежина. Кога е студено, кафеавите адипоцити го извлекуваат горивото од складираните масти, бидејќи термогенезата бара многу калории. „Луѓето кои ги тренираат своите кафеави масти преку редовно изложување на студ се послаби и помалку склони кон развој на дијабетес и кардиоваскуларни болести“, вели Бартелт. Кафеавите масни клетки се особено богати со митохондрии, електрани каде што се одвива клеточното дишење. Сепак, науката сè уште не разбира доволно како кафените масни клетки го поттикнуваат метаболизмот така што би можеле да се развијат нови терапии.

Студот ја стимулира термогенезата

Молекуларниот трик на кафеавите масни клетки е раздвојување на протеин-1, што го олеснува создавањето на топлина наместо АТП, конвенционалниот производ на клеточното дишење. „Високата метаболичка активност на кафените масни клетки, исто така, мора да влијае на производството на АТП“, вели Бартелт, „и претпоставивме дека овој процес ќе биде регулиран со студ“. Заедно со бразилските колеги од Сао Паоло, истражувачите идентификуваа „инхибиторен фактор 1“, кој гарантира дека производството на АТП се одржува наместо термогенезата. Кога температурата се намалува, нивото на инхибиторен фактор-1 паѓа и може да се случи термогенеза. Кога вештачки се зголемува, инхибиторниот фактор 1 го нарушува активирањето на кафената маст на студ.

Овие наоди се добиени во изолирани митохондрии, култивирани клетки и животински модел. „Иако најдовме важен дел од сложувалката за разбирање на термогенезата, терапевтските апликации се уште се далеку“, објаснува д-р Хенвер Брунета, кој ја спроведе студијата. Според авторите, повеќето луѓе ја користат својата кафена маст премалку и таа станува неактивна. Резултатите од новата студија покажуваат дека постојат молекуларни прекинувачи кои им овозможуваат на митохондриите на кафените масни клетки да работат подобро. Бартелт и неговите колеги планираат да се надоврзат на ова откритие. „Идеално, ќе најдеме нови начини, врз основа на нашите податоци, да ја вратиме кондицијата на митохондриите во белите масни клетки, бидејќи повеќето луѓе имаат многу, ако не и премногу од нив“, заклучува Бартелт.

Други вести

Фитнес фанатик: На 92 години прави 400 склекови дневно

Е портал

Долгорочните вежбачи имаат „поздраво“ сало на стомакот

Е портал

Дали технологијата може да ја претвори болката од вежбање во задоволство?

Е портал